Veteranerna rycker ut

För första gången på 55 år kör Djurgårdslinjen sina museala vagnar i ordinarie modern linjetrafik. Gammelvagnarna avlastar trafiken på Spårväg City, när många resenärer vill ta sig till Djurgården. Vanligen kör inte Djurgårdslinjen sina museala vagnar överhuvudtaget, så här års. Men de moderna vagnarna har teknikproblem och Spårväg City behöver förstärkning.


Särskilt på helgerna vill många resa till attraktionerna på Djurgården och då rycker Djurgårdslinjen ut. Sammanlagt fyra vagnar från 20-50-talet rullar i den ordinarie trafiken på linje 7, mellan Norrmalmstorg och Waldemarsudde.
Självklart är det vanlig SL-taxa som gäller.  

– Resenärerna är överlag positiva och tycker att det är roligt att åka med de fina veteranvagnarna och även våra förare gillar att köra “skarpt” som omväxling, säger Per Englund, chef för Djurgårdslinjen. 

Senast de gamla vagnarna var i ordinarie trafik i Stockholm var 1967. Då infördes högertrafik i Sverige och spårvagnarna ansågs vara i vägen för bilarna. Spårvägen har sedan succesivt kommit tillbaka med både museal och modern trafik.  

Linje 7 när det begav sig förra gången.